Federación de Sanidad y Sectores Sociosanitarios de CCOO País Valencià | 16 octubre 2024.

Presentació del 2n volum de les Rutes de la Memòria Obrera

    La presentació de l'obra, editada per la Fundació FEIS, tindrà lloc el proper 18 de setembre, a la planta baixa de l’edifici de docència de l’hospital clínic universitari La Fe de València. La publicació arreplega la vaga dels hospitals de València, durant el maig-juny de 1976, on sobre totes les mobilitzacions destacà la que es portà a terme a l’hospital de la Fe per la perseverància i compromís col·lectiu que van demostrar les persones treballadores d’aquest centre sanitari.

    10/09/2024.
    Presentació del 2n volum de les Rutes de la Memòria Obrera

    Presentació del 2n volum de les Rutes de la Memòria Obrera

    L'acte tindrà les intervencions de la secretària general de les CCOO PV, Ana García Alcolea i de Rosa Atienzar, secretària general de la federació de sanitat de CCOO PV. Participaran els autors del capítol sobre la vaga de la Fe de l’any 1976, Vicenta Verdugo i Pep Durbà. A més del testimoni de Juan Ortega, sindicalista de la sanitat que va viure en primera persona els fets històrics que es conten al capítol.

    Després de l’èxit del primer volum de les Rutes de la Memòria Obrera, la Fundació FEIS va decidir continuar amb un nou projecte dins de la mateixa línia editorial. Amb aquest segon volum es vol consolidar el projecte de recuperació de la memòria obrera del País Valencià amb l’objectiu de documentar i difondre els principals episodis, escenaris i protagonistes d’eixa lluita obrera, durant el franquisme i la Transició.

    En aquest treball la Fundació d’Estudis i Investigacions Sociolaborals (FEIS), inclou cinc nous capítols de lluita obrera. Trobarem LLíria, amb la memòria obrera de la fàbrica de Ríos; València amb la jornada de reconciliació nacional del 1958 i la vaga nacional pacífica de 1959; Ibi amb l’accident laboral en una fàbrica de joguets l’any 1968; i Alzira amb una ruta basada en els Cartonatges Suñer i un repàs del moviment obrer de la dictadura a la Transició. 

    El 7 de setembre de 1976, a les tres de la vesprada, centenars de treballadors de l’hospital de la FE, de tots els estaments, es van concentrar als corredors per a protestar per l’acomiadament d’un enllaç sindical. Iniciaven quelcom més que una vaga, era l’expressió d’un sentiment de rebeldia davant de la imposició d’un model de gestió autoritari inspirat i consagrat pels anys de la dictadura.

    Les persones treballadores de la Fe van rebre l’empenta dels vents del canvi i llibertat que els nous temps anaven portant, així, aquella nova generació de classe treballadora va voler trencar amb allò vell i caduc. El capítol inclou també una mirada de gènere que emfatitza el paper de les dones en aquells fets i en aquells temps.

    FACEBOOK

    TWITTER