Federación de Sanidad y Sectores Sociosanitarios de CCOO País Valencià | 15 agosto 2020.

Per un pacte per a la reconstrucció social

  • Mobilitzacions cíviques a València, Alacant, Castelló i Elx.

Nombroses personalitats del món de la cultura, la ciència, l'art, la universitat, el periodisme, el sindicalisme i les organitzacions socials, han subscrit un manifest per la reconstrucció social davant la crisi sociosanitària. Avui, 27 de juny, han tingut lloc les concentracions a les principals localitats del País Valencià. Unes mobilitzacions que ha posat el focus en la defensa dels serveis públics, el treball decent, la transformació del nostre model productiu i una reforma del sistema de finançament.

27/06/2020.
València

València

En la concentració de València, davant les Corts Valencianes, el secretari general de CCOO PV, Arturo Léon, ha recordat a les forces polítiques que la societat els està demanant capacitat d’enteniment i altura de mires. Un acord que sí s’està donant en el diàleg social entre sindicats i empresariat, en el qual les posicions són molt distants “però estem tenint la capacitat d’entendre’ns”.

León ha destacat que aquesta crisi sanitària ha posat de relleu el valor del treball (de cures, de serveis, i de serveis públics) que no estan reconeguts i no tenen condiciones laborals suficientment dignes. I en segon lloc, la importància d’un estat social protector, amb capacitat d’ajudar a les persones, però també a les empreses.

En aquest sentit, el dirigent sindical ha defensat una reforma fiscal que permeta que l’Estat tinga els recursos suficients: “Tenim un diferencial de 7,4 punts de pressió fiscal respecte de la UE, (77.000 milions). Estaríem parlant d’un país diferent amb aquesta quantitat. Per tant, hem de dir a la gent, les persones que puguen, que és necessari contribuir més. No estem parlant sols de les persones riques i de les societats mercantils, que tenen formes evidents d’eludir la tributació. Estem parlant que potser tots i totes hauríem de contribuir més al bé comú. Seríem un país millor”.

Per a Arturo León, les reformes que necessita el país són inajornables. I ha criticat el discurs de les dretes que no va en la línia de la preocupació pels efectes de la pandèmia “sinó en la protecció dels seus interessos ideològics”.

“Jo el que demane és capacitat de diàleg i capacitat de cessió per les dues parts, per tal d’arribar a acords en benefici del país, en matèria tributària i del mercat de treball, la transició energètica i ecològica, i tot això orientat cap a la investigació, la innovació i cap a una societat més justa”, ha apuntat el secretari general de CCOO PV.

Manifest

La pandèmia provocada per l'extensió de la COVID-19 ha tingut conseqüències dramàtiques per a la nostra comunitat, per a l’Estat Espanyol, per a Europa i per a tot el món. Ens hem enfrontat a una experiència inèdita, en la qual -per evitar l'extensió del virus i l'agreujament encara major del nombre de persones contagiades, malaltes o mortes- s'han pres mesures de paralització de l'activitat econòmica o restriccions a la mobilitat, com mai havíem conegut.

Volem enviar tota la solidaritat, el suport i l'acompanyament sincer a totes les persones afectades, malaltes i mortes, als familiars i a les persones pròximes.

El nostre poble, com tants altres al món, ha patit i pateix, però tirarà endavant. Ho farà des de la reivindicació i el reconeixement al món del treball. Aqueix que va estar-hi quan quasi tot es va detindre per a garantir els subministraments bàsics de tota la població, a vegades sense les mesures de protecció sanitària necessàries i jugant-se la seua pròpia integritat.

Tirarem endavant si reforcem els nostres serveis públics, que són la garantia per a exercir els drets de ciutadania en igualtat. El nostre sistema sanitari, sociosanitari i de cures, ha mostrat el valor dels seus professionals, però és el fet de disposar d’un sistema públic i universal prou finançat, el que garanteix l'accés de tota la població a la salut i a les cures. Mai més retallades en sanitat. Mai més mercantilització de les cures.

I tirarem endavant si no ens deixem arrossegar per la confrontació i l'odi. La crisi sanitària i econòmica més intensa que hem conegut en temps de pau, no es pot abordar des de la dialèctica de la guerra.

En l’àmbit estatal demanem a les forces polítiques, socials i econòmiques un gran pacte per a la reconstrucció del nostre país, on es treballe des de la concòrdia i lluny de la crispació; i pel reforç i la solidaritat amb la resta del món. Al nostre territori volem reforçar el model social i transformar el sistema productiu, que s'ha d'orientar cap a la innovació, el coneixement, la digitalització i la transició energètica i ecològica. Millors serveis públics i treball decent requereix d'una reforma del sistema de finançament que redistribuïsca els recursos d'una manera més justa i permeta major capacitat d’autogovern i de cohesió social.

Res més. I res menys.

 

FACEBOOK

TWITTER

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.